Happening

TTIP Happening mod udemokratisk handelsaftale

16. april 2015 · Kl. 11:47 Pressemeddelelse

I forbindelse med et højtprofileret møde i København torsdag, arrangeret af British Chamber of Commerce, bød TTIP-netværket chefforhandlere, topembedsmænd og erhvervsfolk velkommen og sørgede for, at de blev ”klædt på” til debatten om handelspolitik, som foregår inden for dørene.

Billeder fra aktionen i høj opløsning kan hentes her: http://llk.dk/pth8b8 (Kreditering: Ivanna Rahm/Frihedsfotograferne.dk)

EU og USA forhandler for tiden om en frihandelsaftale (TTIP), hvor de planlægger at inkludere en investor-stat tvistbilæggelses mekanisme (ISDS). ISDS giver udenlandske virksomheder mulighed for at sagsøge stater ved internationale særdomstole, hvis der indføres lovgivning eller regler, der går imod virksomhedernes interesser.  Det er netop ISDS, som er i fokus på mødet.

TTIP-netværket har stort fokus på ISDS, som gang på gang undergraver demokratiske beslutninger. ISDS-særdomstole bliver fx brugt af Vattenfall til at sagsøge Tyskland over beslutningen om at udfase atomkraft. Vattenfall har allerede haft held med at få tilbagerullet tyske krav om strengere regler for forurening fra kulkraftværker. Philip Morris er i færd med at sagsøge Australien og Uruguay, efter deres regeringer har forbudt tillokkende cigaretpakker. Franske Veolia sagsøger Egypten for at hæve mindstelønnen. Mærsk fik 5 mia. fra Algeriet, efter de hævede olieskatterne, og Chevron vandt en sag mod Ecuador, der gav fripas til olieforurening i Amazonas.

Fortalerne for ISDS siger, at vi sagtens kan reformere den, således at vi ikke risikerer sager, hvor virksomheder sagsøger stater for at indføre legitim lovgivning inden for fx miljø, sundhed og arbejdstagerrettigheder. Det er TTIP-netværket ikke enig i.

”Når EU snakker om en reformering af ISDS, er det kun kosmetiske ændringer i et forsøg på at overbevise kritikere om, at der ikke er noget problem. Men ISDS er indrettet til at tilgodese magtfulde virksomheders interesser og er fuldstændig unødvendig i en aftale med USA. Ved at inkludere ISDS i en aftale med USA risikerer vi et væld af sager, hvor amerikanske virksomheder udfordrer både fornuftig lovgivning på EU- og nationalstatsniveau” siger Nanna Clifforth, talsperson i miljøorganisationen NOAH.

”ISDS i en aftale med USA vil gøre det endnu sværere for udviklingslande, at sige fra over for inklusionen af ISDS i fremtiden. Rigtig mange problematiske sager føres af store multinationale selskaber fra de rige lande mod udviklingslande, der forsøger at holde lovgivningen i trit med deres udviklingstrin. Derfor siger vi pænt nej-tak til ISDS i TTIP og andre aftaler, som EU forhandler lige nu,” siger Mads Barbesgaard, politisk formand i Afrika Kontakt.

“Vi har set fra andre ISDS-aftaler, at ordningen kan bruges til at underminere miljøstandarder, forhindre fornuftig regulering og indkassere skatteydernes penge. Lad os til en start få ISDS ud af TTIP-aftalen,” siger Charlotte Ryø, koordinator for Stop-TTIP underskriftindsamlingen i Danmark.

Læs mere om arrangementet i Hellerup

For en nærmere beskrivelse af en række ISDS-sager, se her.

For yderligere oplysninger:

Nanna Clifforth, tlf. 51 51 77 24, nanna@noah.dk

Mads Barbesgaard, tlf. 30 20 36 49, mads@afrika.dk

Charlotte Ryø, tlf. 70 20 77 70, cr@mayday-info.dk

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!