verdenskort

Madsuverænitet Ny forskning afdækker hvordan de store virksomheder strammer grebet om fødevaresektoren

31. oktober 2017 · Kl. 14:47 Nyhed

Ny forskning fra Friends of the Earth Europe og vores allierede i Heinrich Böll Foundation og Rosa Luxemburg Foundation afdækker de dramatiske konsekvenser af det globale fødevaresystem, der hastigt monopoliseres af stadig færre, stadig større virksomheder gennem hele fødevarekæden. Denne alarmerende tendens udgør risici for forbrugernes valg, job og arbejdsvilkår og for fremtidens fødevareproduktion, advarer forfatterne af Agrifood Atlas.

I årene 2015 og 2016 fandt fem af de største 12 fusioner mellem offentligt handlede virksomheder sted i fødevaresektoren med en samlet værdi på næsten 500 milliarder dollars (det svarer til mere end 3000 milliarder kroner).

Forfatterne til rapporten udtrykker bekymring for en række problemer, der er konsekvensen af den voksende konsolidering i fødekæden:

  • Forbrugervalg indskrænkes: øgede monopoler samler fødevarekæden på endnu færre hænder. Næsten halvdelen af ​​al den mad, der sælges i EU, kommer fra kun ti supermarkedskæder, og 50 fødevareforarbejdningsvirksomheder tegner sig for halvdelen af ​​alt globalt madsalg. Kun fire virksomheder producerer 60% af verdens babymad.
  • Risiko for fremtidig fødevareproduktion: Fusionerede agrifood-virksomheder gennemtvinger stadig øget industrialisering gennem hele fødevarekæden, samtidig med at 20 % af verdens landbrugsjord er degraderet som følge af disse industrielle produktionsmetoder.
  • Tab af arbejdspladser og lave lønninger: Den nuværende bølge af fusioner i forarbejdningsindustrien – som eksempelvis Kraft-Heinz og AB Inbev-SAB Miller – blev drevet frem af omkostningsbesparelser og medførte at tusindvis af mennesker mistede deres arbejde.
  • Primærproducenterne og arbejderne i forarbejdningsindustrien presses på pris og løn gennem karteller blandt køberne: Fødevareforhandlere og forarbejdningsvirksomheder lægger pres på deres leverandører og presser derved de mindre producenter ud; konsekvensen er dårlige arbejdsvilkår og lav løn i hele fødevarekæden. Omkring 80 % af det globale temarked kontrolleres af kun tre virksomheder.
  • En situation hvor de fattigste forbliver sultne på trods af at der er en overproduktion af mad: Den globale høst af spiselige afgrøder svarer i dag til omkring 4.600 kcal pr. person pr. dag - men mere end halvdelen går tabt i opbevaring, under distribution, madspild og ved at blive sendt gennem husdyr som foder.

Rapporten kommer netop som Europa-Kommissionen står over for en skelsættende beslutning om at godkende eller afvise den potentielle mega-fusion mellem Bayer og Monsanto.

 

Agrifood Atlas (2.96 MB)

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!