TTIP EU bortforhandler den danske svinesektor
I denne uge foregår den 13. runde af forhandlingerne om en omfattende handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, TTIP. Forhandlingerne har stået på i snart tre år, men store dele af aftalen er langt fra på plads. En af de sektorer, der er til stor debat, er landbrugs- og fødevaresektoren, som stadig er beskyttet af told og kvoter, og hvor reguleringen af produktionsforholdene er meget forskellig i de to regioner.
Konsekvenserne for sektoren er ikke blevet analyseret i dybden af hverken EU-Kommissionen eller medlemsstaterne. Friends of the Earth udgiver derfor i dag en rapport, der belyser hvordan EU sætter store dele af EU’s landbrug på spil gennem TTIP.
”Flere og flere europæiske borgere og politikere udviser bekymring for om TTIP vil ødelægge landbrugssektoren, og vores research viser netop, at europæisk landbrug vil kommer under pres af øget amerikansk eksport”, siger Nanna L. Clifforth, research- og kampagnemedarbejder i NOAH Friends of the Earth Denmark.
Dansk svinesektor under pres fra amerikansk eksport
En af de sektorer, der vil komme under pres, er den danske svinesektorer. Den er beskyttet af kvoter på amerikansk import og høj told på den del, der kan importeres fra USA. Danmark eksporterede for 20,3 mia. kr. i 2014 til EU, mens importen fra USA kun var 51 mio. kr. i 2013. Det kan ændre sig med TTIP, hvor USA kan få tildelt toldfri eksportkvoter.
”Gennem TTIP vil USA få lettere adgang til det europæiske marked, og når produktionsomkostningerne i Danmark samtidig er højere, vil det blive svært for danske producenter at konkurrere og afsætte varer på det europæiske marked, som uden tvivl er det vigtigste for den danske svinesektor”, forklarer Nanna L. Clifforth.
De største økonomiske ”gevinster” gennem TTIP skal dog komme gennem afskaffelsen af tekniske handelshindringer. I svinesektoren er den største barriere EU’s forbud mod væksthormonet ractopamin, som bruges i 60-80 % amerikansk svineproduktion.
”Amerikanske interesseorganisationer har været tydelige omkring at forbuddet blokerer amerikansk eksport af svin til EU. Hvis forbuddet løftes, vil danske producenter opleve større konkurrence fra amerikanske producenter, der kan anvende ractopamin og derved producere billigere. Samtidig er der al grund til at være nervøs for, at borgerne må acceptere lavere fødevarestandarder som en del af TTIP”.
Eksisterende undersøgelser viser, at amerikansk landbrugseksport vil stige og nordisk produktion af hvidt kød, herunder svine, vil falde med op til 2,1 %.
”Jeg håber, at Miljø- og fødevareministeriet og landbrugets interesseorganisationer vil tage dette seriøst og hjælpe danske landmænd med at afklare, hvad TTIP faktisk vil få af konsekvenser for et presset erhverv”, slutter Nanna L. Clifforth.
Kontakt
Nanna L. Clifforth
Research- og kampagnemedarbejder
NOAH Friends of the Earth Denmark
5151 7724
nanna@noah.dk
@NannaClifforth
Mute Schimpf
Food campaigner
Friends of the Earth Europe
mute.schimpf@foeeurope.org
+32 (0) 475 703 475