Demonstration mod CETA 28 organisationer siger nej 23. marts
I morgen, torsdag d. 23. marts, samles fagbevægelse, miljø-, udviklings og uddannelsesorganisationer til demonstration mod EU's handelsaftale med Canada CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Aftalen kan få store konsekvenser for faglige rettigheder, miljøbeskyttelse og demokrati.
CETA har været mål for stor kritik, især da aftalen indeholder en særdomstol (Investment Court System, ICS), som giver canadiske virksomheder mulighed for at sagsøge stater, som indfører lovgivning, der mindsker virksomhedernes profit.
"Særdomstolen giver udenlandske virksomheder særlige rettigheder, som borgere og miljøet ikke har. Samtidig kunne virksomhederne blot anvende de eksisterende velfungerende retssystemer i EU-medlemslande og Canada. CETA vil øge muligheden for disse sager gevaldigt, og desuden vil 47.000 amerikanske virksomheder også få adgang til mekanismen gennem selskaber i Canada," forklarer Kenneth Haar fra Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP.
Særdomstolen kendes fra andre aftaler og er bl.a. blevet brugt mod Tyskland, hvor Vattenfall har sagsøgt Tyskland for at udfase atomkraft, Maersk har fået erstatning i Algeriet, da landet hævede oliebeskatningen, og Veolia har sagsøgt Egypten for at hæve mindstelønnen.
"Særdomstolen er et angreb på demokratiet og retten til at lovgive for at beskytte miljøet, folkesundheden og velfærden. Faktisk har hele processen omkring CETA har været dybt udemokratisk. En aftale med så vidtrækkende konsekvenser fortjener en demokratisk debat i EU såvel som i medlemslandene. Den håber vi vil komme her i landet i slutfasen og at politikerne besinder sig, og siger nej tak til CETA”, siger Nanna Clifforth fra Fællesinitiativet.
Demonstrationen starter ved Udenrigsministeriet, Asiatisk plads kl. 16 og vil nå Christinansborg Slotsplads kl. 17. Demonstrationen vil bestå af en række korte ”opråb”, bl.a. fra Dennis Kristensen (FOA), Maria Gjerding (Enhedslisten), Torsten Gejl (Alternativet) og Lisbeth Bech Poulsen (SF). Programmet kan ses her.
Kontakt (også for fotos fra demonstrationen)
Kenneth Haar
2360 0631
Baggrund
I februar stemte Europa-Parlamentet ja til CETA på trods af at Udvalget for Beskæftigelse og Sociale Anliggender gav en negativ udtalelse bl.a. begrundet i frygten for tab af 200.000 europæiske arbejdspladser. Afstemningen fandt sted kort tid efter aftalen blev underskrevet af stats- og regeringscheferne. Det skete i november efter en nervekrig mellem flertallet af de belgiske regioner, som ikke ønsker aftalen, som den foreligger.
I forløbet har der været mange tegn på, at aftalen er stærkt kontroversiel. Der har været mange demonstrationer med hunderedetusinder af deltagere, i 2014 afviste 150.000 organisationer og enkeltpersoner ved en skriftlig høringsproces forslaget om særdomstolene, og en underskriftindsamling mod CETA (og mod TTIP) fik opbakning fra 3,5 millioner EU-borgere.
I Danmark blev oplægget til forhandlingerne med Canada (forhandlingsmandatet) aldrig diskuteret med Folketingets Europaudvalg. Den endelige godkendelse af aftalen – ratifikationen – er derfor den første gang, Folketinget reelt diskuterer indholdet i aftalen.
Aftalen skal nu godkendes i alle EU's parlamenter. Blot ét parlament skal afvise aftalen, for at den ikke kan gennemføres. Folketinget er et af de første parlamenter, der skal stemme om aftalen, hvilket sandsynligvis vil foregå i slutningen af maj. CETA var til førstebehandling i Folketinget d. 14.3., men Folketinget har ikke givet regeringen mandat til forhandlingerne, som startede i 2009.
Fællesinitiativet Stop CETA og TTIP består af 3F BJMF Ungdom, 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening, 3F Fredensborg, 3F København, 3F Esbjerg Transport, 3F Ålborg, 3F Ungdom, Afrika Kontakt, Arbejdere og Akademikere, Biodynamiske Forbrugere, Corporate Europe Observatory, Demos, Danske Studerendes Fællesråd, Det Økologiske Råd, Forbyggelses- og Patientsrådet, Greenpeace Danmark, Mellemfolkeligt Samvirke, NOAH Friends of the Earth Denmark, Oplysningsforbundet May Day, PROSA, Socialistisk Ungdomsfront, Til til fred.
Demonstrationen anbefales af Enhedslisten, Alternativet, SF, Folkebevægelsen mod EU, Kommunistisk Parti, Arbejderpartiet Kommunisterne
Læs mere om initiativet bag demonstrationen