Jordkloden
Freds Skolen

Utopier i skoletiden Unge fra Freds Skolen træner deres utopimuskel

15. januar 2024 · Kl. 18:48 Nyhed

Hvordan kan de kreative fag i skolen bruges til at danne børn og unge i utopisk tænkning? Og hvordan kobler vi disse egenskaber med miljø- og klimadagsordenen? Freds Skolens 7. og 8. klasse har hjulpet NOAH med at teste materiale om utopier i deres billedkunstundervisning

 

Hvis vi skal gentænke verden og fortsat kunne arbejde for en fremtid med mindre ressourcespild, mere retfærdighed mellem lande i det globale syd - hvor råstoffer udvindes - og i det globale nord - hvor råstofferne i stor stil forbruges - så skal vi kunne forestille os andre verdner. Og det er ikke let. Evnen til at tænke i utopier skal trænes og opøves. 

Derfor har vi allieret os med 7. og 8. klasse på Freds Skolen ved Roskilde, som har indvilget i at teste et undervisningsmateriale i billedkunst netop om, hvordan vi øver os i at tænke i utopier. 

Freds Skolen: 7. og 8. klasse

De unge har skulle udarbejde både utopier og dystopier og har fremlagt deres endelige arbejde for hinanden. Det har været et udfordrende arbejde, og vi i NOAH fik herigennem hjælp til at forstå, hvilke øvelser, der virkede efter hensigten, og hvilke der ikke havde den ønskede effekt. 

Fremlæggelser

Der blev både arbejdet selvstændigt og med fælles værker, som tog afsæt i, at eleverne selv står I en transitionsperiode mellem det at være barn og voksen: Hvad drømmer de om? Hvad frygter de? Hvilke oplevelser tager de med sig fra barndommen? Og meget mere. 

UtopierUtopier / dystopier i 7. klasse

Selvom denne periode i livet kan været indadvendt og en undersøgelse af ens egen identitet og plads i verden, så var der også flere elever, der havde overskud til at sætte reflektionerne og deres arbejde i en global kontekst. 

Nedenstående citat er fra to 8. klasseselever fra Freds Skolen: 

"Andres utopi er eksklusive biler og eksotiske villaer, men vores utopi er anderledes. Vores utopia er enkel og samtidig svær at opnå. 

Som du allerede ved, er dette vores planet, men vores drømmeplanet er et sted, hvor alle lever i fred sammen. Vores drømmested er en planet, hvor ingen børn skal arbejde, hvor andre børn på deres alder har det sjovt og nyder deres liv. 

Vores mål er et sted, hvor ingen børn skal sove i sult på grund af pengemangel, og ikke skal bekymre sig om økonomiske problemer, og i stedet bare bekymre sig over, hvilket spil de skal spille. 
Så det er det, vi prøver at vise dig, hvad verden har brug for. 

Vi skal arbejde sammen for at skabe dette drømmested. 
Det er vores ansvar at sørge for, at alle har lige muligheder, og at ingen bliver efterladt. 

Vi opnår en verden, hvor vi sørger for, at alle har adgang til de samme ressourcer og muligheder for at leve et sundt og lykkeligt liv. 

Vi forsøger at vise dig, at alt er muligt, hvis vi alle arbejder sammen." 

Værk med tilhørende tekst

Forløbet er en del af NOAHs udviklingsprojekt Creative Connections, hvor vi i samarbejde med billedkunstlærere over hele Danmark udvikler og afprøver undervisningsmateriale til målgruppen 13-19-årige. 

Vi i NOAH er meget taknemmelige for Freds Skolens elevers arbejde og for at billedkunstlæreren på Freds Skolen greb chancen og inviterede os indenfor. 

Vi glæder os til mange flere forløb i 2024.

OpEn

 

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!