Corredor Espinar Peru, Photo credit Jacob Balzani Lööv
Corredor Espinar Peru, Photo credit Jacob Balzani Lööv

Ny rapport Store europæiske banker og investorer støtter mineselskabet Glencores giftige udvindingsaktiviteter i Colombia og Peru

16. november 2023 · Kl. 09:56 Pressemeddelelse

Store europæiske banker og investorer støtter mineselskabet Glencores giftige udvindingsaktiviteter i Colombia og Peru. Det fremgår af en ny rapport fra Fair Finance International, Oxfam International, CooperAcción i Peru, Cinep og Censat i Colombia, og de danske organisationer Miljøbevægelsen NOAH og Colombia Solidaritet. 

I rapporten afsløres, at næsten 50 procent af alle lån og garantier, der er stillet til Glencore i løbet af de seneste seks år, er kommet fra europæiske banker, med et beløb der i alt svarer til 41,2 milliarder euro. Dertil kommer de europæiske investeringer i selskabet, danske Nykredit investerer 53 millioner euro i Glencore. Det sker på trods af, at Glencore er involveret i flere miljøskandaler blandt andet i Colombia, hvor Glencore med kulminen Cerrejón har fordrevet oprindelige befolkningsgrupper og forurenet floderne. Efter fire årtier med konstant indånding af det giftige støv fra minen oplever en tredjedel af befolkningen i La Guajira-regionen (næsten 340.000 mennesker) luftvejssymptomer. 

Tatiana Rodríguez, generalsekretær i Censat - Friends of the Earth Colombia, fortæller: 

- Glencore omlagde floden Brunos løb for at få plads til deres kulmine i en region, hvor der i forvejen er mangel på vand. De forurenede den smule vand, der var tilbage. Og ikke nok med det, minegiganten forsøger nu at presse den colombianske regering med en retssag på flere millioner dollars for at udvide selskabets kulmine. 

Støtten fra de europæiske banker er en af årsagerne til, at Glencore kan fortsætte sine destruktive aktiviteter. Af de i alt 83,3 milliarder euro i lån og garantistillelse til Glencore i perioden 2016-2023 kom næsten 50 procent (41,2 milliarder) fra europæiske banker, herunder schweiziske UBS, franske BNP Paribas og Société Générale, den hollandske ING Group og den britiske HSBC i top fem. De største europæiske investorer i Glencore er Group BPCE, Abrdn, Royal London Group, Legal and General og UBS. 

Ved at investere i eller låne penge ud til virksomheder som Glencore spiller banker og investorer en afgørende rolle og har indflydelse. De skal bruge denne indflydelse til at tvinge virksomheder til at sikre, at deres aktiviteter ikke skader mennesker og planeten. I de nuværende forhandlinger om en ny EU-lov om due diligence, skal EU's lovgivere sørge for, at banker og investorer ikke kan fortsætte med at finansiere miljø- og menneskerettighedskrænkelser. 

Marie Hagensen, international koordinator i Miljøbevægelsen NOAH, siger: 

- Sagen om Glencore viser, at det er helt afgørende, at den finansielle sektor bliver omfattet af den nye EU-lov om due diligence. Europæiske banker, heriblandt danske Nykredit, bør stå på mål for deres værdikæder - og ikke som i sagen om Glencore, kunne berige sig på bekostning af miljøet, klimaet og flere hundrede tusinde menneskers helbred. 

Noter: 

Eksperter fra partnere i Colombia og Peru, Fair Finance International og Oxfam er til rådighed for interview og kommentarer. Kontakt Marie Hagensen marie.h@noah.dk / +45 60899035.

Rapporten, A toxic legacy: Glencore’s footprint in Colombia and Peru: European banks and investors must take responsibility, er tilgængelig på engelsk og spansk pr. 16. november 2023.

Data om banker og investorer, der finansierer Glencore, blev indhentet fra Refinitivs database af forskningskonsulenten Profundo. Alle institutioner, der er nævnt i rapporten, fik mulighed for at kommentere. 

EU er i den afsluttende fase af forhandlingerne om nye regler, der skal holde erhvervslivet ansvarligt for deres skader på mennesker og planeten, Corporate Due Diligence Directive (CSDDD). Organisationerne bag rapporten opfordrer EU til at inkludere den finansielle sektor i lovgivningen

Forskere og repræsentanter for berørte lokalsamfund fra Peru og Colombia vil præsentere rapporten i otte europæiske lande mellem den 16. november og den 1. december 2023. I København den 20. november på Vartov og den 21. november på Christiansborg

Kontaktoplysninger: 

Marie Hagensen | Miljøbevægelsen NOAH  | marie.h@noah.dk  | +45 60899035

Julia Manresa | Oxfam EU Media Advisor | julia.manresa@oxfam.org | +32 473 87 44 26

Pauleen Genova | Fair Finance International Communications Lead | pauleen.genova@oxfamnovib.nl | +31 622 00 88 74

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!