Diskussion om klimajournalistik og civilsamfundets rolle i EU
Diskussion om klimajournalistik og civilsamfundets rolle i EU

Diskussion om klimajournalistik og civilsamfundets rolle i EU

Slutter
Journalisthøjskolen, Aarhus
Helsingforsgade 6A 8200 Aarhus N

Hvad vil det sige at dække klima og miljø på en kritisk og nuanceret måde, og hvorfor er det vigtigt? FN vurderer at vi er på vej mod en 2,7 grader temperaturstigning, hvis verdens stater følger de klimapolitikker de har planlagt. Dette til trods for at de har underskrevet Paris-aftalen med et mål om max 1,5 graders temperaturstigning. Hvordan, kan medierne bedst opfylde sin rolle som den fjerde statsmagt, i denne kontekst?  

Samtalen tager afsæt i civilsamfundsorganisationers oplevelse af, at mediernes dækning af klima- og miljøproblematikker er mangelfuld. Derfor har vi inviteret et panel bestående af personer med erfaring fra forskellige positioner i feltet; journalister, repræsentanter for civilsamfundsorganisationer og en videnskabsperson. Vi vil bl.a. diskutere forholdet mellem politikere, lobby og civilsamfundet i en demokratisk offentlig debat: Hvilke konsekvenser det har for civilsamfundet, når medierne fokuserer på politikere, og politikere bruger mere tid på at mødes med forretningslivets lobbyister end organisationer der arbejder dedikeret med klima og miljø. Hvilke konsekvenser har det for hvordan vi som demokratisk samfund forstår klima- og miljøkrisen, dens årsager og hvordan den skal håndteres? 

Deltagere: 

Journalist Kristian Sloth, har arbejdet mange år i DR, og beskæftiget sig med klima- og landbrugspolitik. Derudover har han arbejdet med landbrug i Greenpeace Danmark. Kristian vil reflektere over sine erfaringer fra både NGO-sektoren og som journalist i DR. Derudover vil han snakke om elefanten i rummet når det drejer sig om det danske landbrugs klimapåvirkning og mediers dækning af emnet: EU’s fælles landbrugspolitik (Common Agricultural Policy, CAP). 

Professor i kommunikation på Aarhus Universitet Henrik Bødker, medredaktør af den nyudgivne bog ‘Climate Change and Journalism: Negotiating Rifts of Time.’ Henrik vil bidrage med viden fra den akademiske forskning i hvordan journalister dækker af klima- og miljøkrisen, og hvilke udfordringer der ligger i at kommunikere omkring et så komplekst emne. 

Journalist Christian Bennike, skribent for Weekendavisen, som blandt andet dækker klimakrisen og op til fagfestivalen har været i Glasgow for at dække klimatopmødet COP26. Christian vil fortælle om sine egne helt aktuelle erfaringer med at dække klimakrisen for et stort dansk nyhedsmedie. 

Aktivist Nanna Clifforth fra miljøbevægelsen NOAH har mange års erfaring med kampagnearbejde og politikudvikling og har særlig beskæftiget sig med hvordan klima og miljøkrisen hænger sammen med vores mad- og handelssystem. Nanna vil fortælle om sine erfaringer fra kampagnearbejde i Danmark og EU og  reflektere over, hvorfor dækningen af klima- og miljø kan opleves som mangelfuld for civilsamfundet. 

Finansieret af Den Europæiske Unions IMCAP-program og Europa Nævnet

disclaimer

EU

Støt NOAH

Din støtte er altafgørende for, at vi kan levere et stykke arbejde, der gør en forskel

Ved at støtte NOAH bidrager du til kampen for en retfærdig, bæredygtig og solidarisk verden. Din støtte betyder, at vi kan arbejde uafhængigt, opnå større indflydelse og organisere flere kloden rundt.

Du kan nemt oprette en fast støtte via betalingsservice.

Eller du kan fx støtte via MobilePay eller bank. Hvis du opgiver dit cpr.nr. ved indbetalingen er din gave fradragsberettiget (op til kr. 18.300 i 2024). Tusind tak!